3. A felnőttek is könnyebben tanulhatnak

A cikksorozat első két részében a gyerekek tanulási nehézségeiről olvashattak, de nem mondok újat azzal, hogy ez a probléma nem csak a gyerekeket érinti. Manapság az élethosszig tartó tanulás elengedhetetlen ahhoz, hogy versenyképesek maradjunk. Ugyanakkor közismert, hogy azok az idősek, akik még mindig tanulnak, kevésbé veszélyeztetettek az időskori szellemi leépüléssel szemben. Ahogy az izmainkat, az agyunkat is edzésben kell tartani. 

Manapság az élethosszig tartó tanulás jellemző, ami az időskori szellemi leépülést is megelőzi egyébként

Manapság az élethosszig tartó tanulás jellemző, ami az időskori szellemi leépülést is megelőzi

Több felnőtt klienssel dolgoztunk már együtt tanulási problémákkal kapcsolatban. Nem csoda, hogy rendszerint a nyelvtanulással kapcsolatosan vannak blokkok, hiszen az idegennyelv tanulás népszerű a felnőttek közt is.

A kineziológia lényege a két agyfélteke összehangolt működésének fejlesztése, aminek módszere a blokk keresés és oldás. Izomteszteléssel keressük meg azt az életkort és azt a stressz-hatást, ami kiváltotta, hogy a kliens nem tudja megoldani jelenlegi problémáit. Ezután korrekciós gyakorlatokat és pozitív programozást végzünk.

A stresszt okozó blokk lehet akár egy korábbi csalódás, rossz iskolai felelés vagy lekicsinylő bánásmód (“Te ezt úgy sem tudod megtanulni”) vagy egyéb dolog eredménye. Ezek a tapasztalatok tudat alatt kialakítják az önbizalomhiányt és a kishitűséget. A kineziológia módszerével ezeket az állapotokat oldjuk, a kliens felismeri az akkori történések miértjét és kiváltó okát, esetleg a személyt, aki a blokkot okozta. Ezután jön a múltbeli történés elengedése, a megbocsátás magának és a kiváltó személynek, majd pedig egy új választást hoz erre a múltbeli eseményre.

A gyerekeknél alkalmazott mozgásos gyakorlatok a felnőtteknél is működnek. Bár sokan komolytalannak tartják, hogy például az indián szökdelésre hasonlító keresztbe lendítéseket otthon elvégezzék, azt gondolom, nem árt, ha egy felnőtt tud gyerekként játszani és ezeket a gyakorlatokat igazán könnyű játéknak tekinteni. Az oldások támogatására mindig adok otthonra Bach virágesszencia keveréket, mert az a tapasztalatom, hogy nagyban segíti a terápia megerősítését.

Jó és élvezetes tanulást kívánok gyereknek, felnőttnek egyaránt és ha valami nem megy, ne feledjék, hogy segítségnek ott a kineziológia eszköztára!

A cikk megjelent az EZ+A-Z online magazinban.